Elendig olivenolie på alle hylder

Foto: Kristian Brasen

»Jeg har aldrig oplevet så lavt et niveau,« siger Danmarks førende ekspert i olivenolie, Catherine Fogel, efter at hun har blindsmagt otte ekstra jomfruolivenolier fra supermarkederne.

»I langt de fleste tilfælde er det en metervare, der står på hylderne. Det er uambitiøst af supermarkederne,« fastslår hun og sammenligner det med dengang, danskerne skulle lære at drikke vin.

»Når folk ikke har kendskab til produktet, kan supermarkederne gøre hvad som helst. En af de første vine, der kom til Danmark i 7’erne, hed ‘Okseblod’, og vi troede, at det var en god vin. Man skal prøve det gode, før man kan adskille det fra det dårlige,« siger hun.

Testens anden blindsmager, Andreas Harder, er enig i kritikken og giver tre ud af otte olivenolier én sølle stjerne.

»Der er så mange ligegyldige olivenolier. De gør ingen skade, men de bidrager heller ikke med noget. Man bliver ligefrem overrasket, når man finder en god olivenolie i supermarkedet. Og sådan burde det ikke være,« siger kogebogsforfatter Andreas Harder, der underviser i italiensk mad i Meyers Madhus og er trænet i at smage olivenolie.

Glad for den store forskel

»Selvfølgelig er der forskel på olivenolier, og det er jeg kun glad for. Hos Coop har vi et ganske bredt udvalg i forhold til pris og kvalitet, for det hænger sammen,« siger Mikael Lund, der er kategorichef i Coops butikker.

Men selv den bedste olie i testen, som også fås i Coops butikker, imponerer ikke de to dommere. Da Catherine Fogel bliver præsenteret for testens vinder, Il Fornaio til 1 kroner, lyder hendes dom: »Til den pris burde den være bedre.«

Olierne testes for fejl

Ifølge loven skal en olivenolie være fuldstændig fejlfri, hvis supermarkederne skal kunne sælge den som ‘ekstra jomfruolivenolie’. Olierne gennemgår en kemisk analyse, men den fanger ikke alle fejl.

Derfor testes de også af et specialuddannet, internationalt panel, som tjekker kvaliteten ved at dufte til og smage på olierne. En af lederne af de internationale bedømmelsespaneler er Catherine Fogel. Hun vurderer, at de testede olier ikke nødvendigvis er født dårlige.

Lys og varme ødelægger olien

Men at en olie er fejlfri betyder ikke, at den smager godt. Og behandlingen af olien kan også spille ind på kvaliteten. Olivenolierne kan nemlig forandre sig, hvis de bliver udsat for direkte lys eller varme.

Fire af testens fem dårligste olivenolier er i klare flasker, og det kan ifølge olivenolieeksperten være årsagen til deres dårlige placering. Hos Coop fortæller indkøbschef Mikael Lund, at Fakta er opmærksom på problemet med de klare flasker, og at olivenolien nu relanceres på mørke flasker.

Vælg den rigtige olieGå efter lang holdbarhed

Olivenolie er bedst frisk. Olien

tappes som regel 18 måneder før

‘mindst holdbar til’-datoen. Så

gå efter en olie, der kan holde sig

til 2013. Der er stadig mange fra

sidste sæson i butikkerne.


 

Køb ikke for stort ind

Ilt gør olien harsk, så du skal ikke

købe en større flaske, end du kan

nå at bruge inden for en måned.


 

Kig på prisen

Billige olier består af store

mængder olie fra forskellige steder

og af forskellige sorter, der er

blandet sammen. Så prisen kan

give et fingerpeg om kvaliteten.


 

Sådan finder du kvalitetsolie

Ligesom når du køber vin, er

det et et godt tegn, hvis der står

oprindelse og sort på flasken.

Det indikerer, at producenten

ved, hvad der arbejdes med. Står

der D.O.P., betyder det, at olien

udelukkende er fra én region.


 

Lad dig ikke snyde

Al ekstra jomfruolivenolie presses

på maskiner, der kontrollerer,

at der ikke er for varmt. Derfor

siger ‘koldpresset’ og ‘udvundet

mekanisk’ intet om kvaliteten.
 

KILDE: CATHRINE FOGEL


Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også