Drop slankekuren – og tab dig

Foto: Colourbox

Masser af diæter og slankekure lokker med store vægttab på kort tid.

Men vægttabet holder sjældent i længden. Heldigvis er der håb forude, for nu fastslår et stort amerikansk forskningsprojekt, at man med lidt tålmodighed kan holde vægten og endda tabe nogle kilo, hvis man i dagligdagen ændrer på sine kostvaner.

Forskere fra den anerkendte Harvard School of Public Health i Boston påviser, at for eksempel en ekstra daglig portion kartofl er – bagte, stegte eller kogte – vil give en vægtøgning på 0,7 kilo over fire år.

Skifter man de ekstra kartofler ud med en ekstra daglig portion grøntsager, taber man til gengæld 0,2 kilo over fire år.

Og spiser man nogle ekstra skiver kødpålæg om dagen, ender det med en vægtøgning på næsten et halvt kilo over fire år, mens nogle ekstra skiver ost stort set ikke har betydning for vægten.

Man skal ændre de små ting
Resultaterne kan være med til at forebygge overvægt, lyder det fra projektets hovedansvarlige, Dariush Mozaff arian.

Over en periode på 12 til 20 år har forskerne fulgt 121.000 sunde og normalvægtige personer.

Hvert fjerde år har deltagerne svaret på en række spørgsmål om kost og livsvaner, og i gennemsnit har de taget 1,5 kilo på hvert
fjerde år.

Til gengæld er de, der har spist ekstra grøntsager, fuldkornsprodukter, nødder og frugt, gået ned i vægt.

»Det er en interessant undersøgelse,« siger Per Brændgaard, der er selvstændig ernæringsekspert.

Han har blandt andet skrevet bogen ‘Små skridt til vægttab – der holder’. Han mener, at det er en skærpet opmærksomhed på de små ændringer i dagligdagen, der på sigt kan gøre en stor forskel, og at øget opmærksomhed er langt mere eff ektiv end stramme
slankekure.

»Opmærksomheden er en forudsætning for små skridt og sund fornuft i praksis,« siger han.

Kartofler er gode nok
I den amerikanske undersøgelse er kartoflerne den store skurk. De topper listen over det mest fedende mad og ripper dermed endnu engang op i diskussionen om, hvorvidt kartofl er er sunde eller ej.

Per Brændgaard vil dog ikke erklære kartoflen krig:

»Kogte kartofler er en af de madvarer, der giver allerstørst mæthed pr. kalorie. De feder først, når de bliver til chips og pommes frites, eller når der følger fed sovs med.«

Selv om eff ekterne af kostomlægningerne kan virke små over en periode på fire år, kan det alligevel hurtigt løbe op, hvis man
vælger at skifte flere af sine dårlige vaner ud med sundere alternativer.

Andre læste også