Ekskæresten hjemsøger Billy Cross

»Den er mit livs kammerat,« fortæller Billy Cross om sin skrammede Gibson-guitar, der blev købt i al hast tilbage i 1973, fordi hans to andre var blevet smadret af kæresten. Foto: Kristian Brasen

Året var 1973. Billy Cross sad hos sin bedste ven Carl i den østlige ende af New York og drak kaffe en varm sommereftermiddag, da hans kæreste, Melissa, ringede.

‘Skynd dig hjem’, sagde hun med en mærkelig stemme. ‘Hvorfor?’, spurgte han. ‘Det skal du bare’, svarede hun og lagde på.

Billy Cross løb hele vejen tværs gennem byen til deres lejlighed. Med hamrende hjerte og drivvåd af sved låste han sig ind. I lejligheden var der stille. Han åbnede døren ind til soveværelsetog blev mødt af Melissa, der sad i sengen. Rundt om hende lå hans to elskede guitarer, en Telecaster og en Gibson – den Gibson, han havde købt allerede i 1964 og havde spillet mere end 2 job med; den Gibson, der var blød som smør og havde en vidunderlig lyd.

Nu var der kun resterne tilbage.

Med en hammer havde hun smadret de to instrumenter – eller snarere pulveriseret dem – med et nærmest systematisk vanvid.

‘Så kan du se, hvordan det føles’, skreg hun.

»Det var ren og skær hævn. Hun ville vise mig, hvad det ville sige at miste noget, man elsker,« fortæller Billy Cross, der blandt andet er kendt fra Delta Cross Band og fra sit samarbejde med en række kendte musikere som Bob Dylan, Meat Loaf og C.V. Jørgensen.

I dag, 42 år senere, kan han stadig ikke lægge episoden bag sig.

Melissa havde mistet et barn – hendes og Billys barn. Hun var i forvejen maniodepressiv og med en traumatiserende abort oveni væltede læsset for hende.

»Hun var mentalt utilregnelig, og da hun blev gravid, sagde jeg til hende, at jeg ikke ville have barnet. Hun kunne ikke arbejde. Hun kunne ingenting. Det var mig, der skaffede penge, tøj, mad. Alt,« fortæller den i dag 65-årige Cross, der på det tidspunkt boede i Harlem og altid var bagud med huslejen.

»Jeg kunne simpelthen ikke overskue også at få et barn. Herregud, jeg var 23 år og stadig et barn selv.«

Havde sex med tilfældig kvinde

Næste mandag markerer han sit 5-års jubilæum i rockbranchen med sin fjerde soloplade, ‘The Dream Hasn’t Changed’.

Pladen er en hyldest til kærligheden. Kærligheden til musikken, kærligheden til de mange smukke kvinder, som Billy Cross altid frit har kunnet vælge imellem – og kærligheden af den slags, der kan gøre så forbandet ondt.

Som ung var Billy Cross en særdeles flot fyr og supplerede sine indtægter med job som model.

»En dag, hvor jeg var ude og gå en tur i skoven, kom en smuk pige imod mig. Vi kiggede på hinanden og fik øjenkontakt. Uden et ord begyndte vi at kysse og elske. Da vi var færdige, gik vi videre, hver til sit, uden at vi havde sagt et eneste ord til hinanden,« fortæller han.

»Sådan var det bare. Det lå i tiden. Det var tresserne. Vi var høje af lsd og syre og elskede på kryds og tværs,« siger Billy Cross.

Den skæbnesvangre blondine

Det var i kraft af sit job som model, at han løb ind i Melissa. Det var i 1965.

Hun var i stald hos modedronningen Eileen Ford. 177 centimeter høj og ægte blondine. Da hun var på forsiden af Vogue, kiggede hun tilbage på læseren med et mørkt og uudgrundeligt blik.

Billy og Melissa indledte et kort og vildt forhold.

»Hun var fantastisk. Helt anderledes end de andre piger, jeg havde været sammen med. Men hun advarede mig faktisk. ‘Du ved ikke, hvad du går ind til’, sagde hun. Jeg vidste ikke, hvad hun snakkede om, og jeg var også ligeglad. Hun var gudesmuk, og jeg vidste bare, at jeg ville have hende. Alt andet var ligegyldigt,« fortæller Billy Cross.

Arbejde tvang dem fra hinanden. Men tre år senere, i 1968, var de sammen igen, og Melissa havde i mellemtiden fået en søn med en anden mand.

Melissa og hendes søn, Jesse, flyttede ind hos Billy, og knap fem år senere sad han i resterne af sine guitarer og græd lamslået.

»Men jeg fik samlet mig sammen og lånt nogle penge, og sammen med et par kammerater kørte vi rundt i byen, indtil jeg endelig fandt en Gibson-guitar hos en pantelåner, så jeg kunne komme på arbejde den aften. Den guitar er blevet mit livs kammerat,« siger han og viser stolt den ridsede og skrammede guitar frem.

Lise er smuk og klog

Han forlod Melissa og tog til Europa sammen med nogle venner. Han lod hende og Jesse overtage lejligheden, mens han selv og vennerne spillede og bollede sig vej op gennem Frankrig, Holland og Tyskland, indtil de havnede i Danmark.

I ‘Huset’ i Magstræde i København løb Billy ind i en høj og krølhåret pige, der hedder Lise. Billy Cross var 28 år. Igen blev benene sparket væk under ham.

Men denne gang holdt det. Billy og Lise har nu været sammen i 37 år.

»Hun er smuk og klog og selvstændig. Hun har sine egne interesser og sine egne venner. Vi har selvfølgelig også fået en fælles vennekreds gennem årene. Vi kan være rasende på hinanden, irriterede i hverdagen, men vi er to individer med et fælles liv,« fortæller Billy Cross.

Hvis han ikke havde kendt Melissa, havde han måske heller aldrig mødt Lise. Det var bruddet med Melissa og ønsket om at komme så langt væk fra hende som muligt, der sendte ham til Europa – og i armene på Lise.

Mareridt om Melissa

Billy har af og til kontakt med Melissas søn, Jesse, der er blevet 47 og far til to børn. Men han har ingen kontakt med Melissa. Hun bor på et hjem for psykisk syge.

Alligevel er hun med ham – også på den nye plade, hvor en af sangene handler om hende.  Det samme er i øvrigt tilfældet på alle de andre solo-album, han har lavet. Melissa er med.

»Vi har alle sammen nogle ting fra fortiden, der rumler rundt i vores bevidsthed. Vi har et særligt bånd til vores første kæreste,« siger Billy Cross og understreger, at han ikke gik ned med flaget over hende, men trods alt fortsatte med at fungere.

Men smerten er der stadig. Melissa dukker en gang imellem op fra underbevidstheden i natlige mareridt. Så vågner han badet i sved, men falder til ro ved synet af Lise ved siden af sig.

»Mareridtene er præget af frygt. Det er det eneste minde, jeg har om Melissa. En intens angst,« siger han.

Billy Cross

Født 15. juli 1946 på Manhattan, New York.

Arbejdede i 60’erne som studiemusiker og har turneret med bl.a. Bob Dylan og Meat Loaf.

Kom til Danmark i 1974 og blev kendt med Delta Cross Band, der har indspillet fire cd’er.

Han har udgivet tre solo-cd’er og har produceret for bl.a. C.V. Jørgensen, Björn Afzelius, Lars Lilholt, Johnny Madsen, Anne Dorte Michelsen og Allan Olsen.

Billy Cross har været gift med Lise Kristensen i 37 år. De har sønnen Daniel.

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også