Hvem har størst succes i Hollywood?

Foto: Colourbox

Steven Spielbergs nyeste film, ‘War horse’, fik premiere i torsdags. Med to danskere på rollelisten. Nicolas Bro og David Dencik er de seneste eksempler på, at flere danske skuespillere har fundet vej til store internationale film.

Men der er stor forskel på, hvor gode film de har været med i. Det viser Søndagsavisens ‘Succes-barometer’ for danske skuespillere, der har medvirket i mindst tre udenlandske film i løbet af de seneste 1 år.

Ulrich Thomsen skraber bunden med flere film, der stort set kun har fået dårlige anmeldelser. »Ulrich Thomsen har været med i mange actionfilm, og de får meget sjældent gode anmeldelser,« siger Claus Christensen, der er chefredaktør på Filmmagasinet Ekko.

Politikens filmredaktør, Kim Skotte, mener, at Ulrich Thomsen var ‘lidt af en pioner’ i forhold til udlandet. »Han var hurtigt ude og har nok sagt ja til rigtig meget af det, han er blevet tilbudt,« siger han.

Se succes-barometeret her

3 sekunder tæller i Hollywood

I den anden ende af barometret ligger dansk-svenske David Dencik. Han er bedst kendt som psykiater i DR-serien ‘Lykke’, men med roller i tre store film fra 211 er han godt på vej frem i udlandet.

»Han er den nye stjerne i øjeblikket i forhold til Hollywood, « siger Ekko-redaktør Claus Christensen. »Han er kun med i 3 sekunder i ‘The girl with the dragon tattoo’ og har ingen replikker. Men det er klogt at være med, for han får skabt nogle kontakter, der kan føre ham videre, og så har han den på cv’et.«

Se succes-barometeret her

Sproget er største udfordring

Sproget gør det svært for danskere at få store roller i store film. De må tage til takke med små roller i store film eller store roller i små film.

»Danskere får ofte skurkeroller, hvor accenten bliver en del af det at være skurk i amerikanernes øjne,« siger Claus Christensen. Et godt eksempel er Mads Mikkelsen, der i Kim Skottes øjne er den største danske succes i Hollywood.

»Mads Mikkelsen er ikke nogen ørn til engelsk, så de store roller lander ikke på hans bord i første omgang. Men han har været med i James Bond, der har ikon-status, og det åbner døre,« siger filmredaktøren.

Siden Mads Mikkelsen spillede skurk i ‘Casino Royale’, har han været med i tre store Hollywood-film. De har gradvist fået dårligere og dårligere anmeldelser, men det betyder ikke så meget, mener Kim Skotte.

»Når alle drømmer om Hollywood, er det ikke, fordi de tror, at de skal over og lave stor kunst. Det er for at blive eksponeret, og fordi det er sjovere at lege med de store drenge på de store legepladser. «

Se succesbarometeret her

Stor dansk succes i udenlandske film


Dogme-bevægelsen, danske

instruktører i Hollywood og en

Oscar til ‘Hævnen’ sidste år har

hjulpet dansk film generelt.

Tidligere lavede skuespillere teater

- og nogle gange film. Denne

generation er dedikeret til film.

Skuespillerne anser sig som

internationale og har agenter til

at skaffe dem roller i udlandet. 

KILDE: KIM SKOTTE, POLITIKEN,

OG CLAUS CHRISTENSEN, EKKO

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også