Mylle: X Factor og Voice har ødelagt MGP

Jørgen de Mylius debuterede som Grand Prix-vært i 1978. »Alt var nøje planlagt. Produceren havde lavet en miniatureudgave af scenen, hvor vi øvede med dukker igen og igen. Intet måtte gå galt,« fortæller han. Foto: Jan Unger/Polfoto

» Der var engang, hvor der var én stor fest om året på tv. Det var grandprixet, og det kunne samle hele familien som til en landskamp,« fortæller Jørgen de Mylius, der har været vært ved 11 danske grandprixer og kommentator ved 24 europæiske grandprixer. »I dag er der alt for mange sangprogrammer. Hver uge er der X Factor, Voice, eller hvad de nu hedder alle sammen. De har udvandet den store fest. Den er ikke længere et outstanding højdepunkt. I sen-7’erne og firserne var der ikke andre lignende musikkonkurrencer, og vi var ligeglade med, om det var en god sang, vi hørte, bare den var dansk,« fortæller de Mylius, der i 1978 relancerede Melodi Grand Prix i Danmark, efter at det havde været fraværende siden 1966.


 


Lagde arm med kulturparnassetDet første år var både skelsættende, kritiseret og en voldsom mundfuld for Jørgen de Mylius. Han var storfan af populærmusik og tog ene mand kampen op med kulturparnasset.

»Det var under stor tumult, at grandprixet blev relanceret. Jeg blev mødt med trods fra mine kollegaer og kulturpaverne på aviserne, mens jazzmusikerne var meget vrede over, at der igen skulle populærmusik på tv,« fortæller de Mylius, der i dag er blevet synonym med Melodi Grand Prix.


 


Bucks Fizz – så går de amok

Trods modstanden blev det en øjeblikkelig succes.
»Folk var glade, det var det vigtigste, og vi tog til Paris det år med Mabel og ‘Boom Boom’. Sangen vandt ikke, men den er stadig stor i dag.«

Jørgen de Mylius har siden januar 1963 spillet popmusik både i radioen, på tv og som DJ. Tv-programmet ‘Eldorado’ fra 8’erne kan i dag høres på P4, og de Mylius rejser stadig ud i landet og vender plader. Han er ikke i tvivl om, hvilke hits der virker:

»Grandprix-musik får folk på dansegulvet. Men det skal være det fra 8’erne, for eksempel Bucks Fizz – så går de amok. Hvis jeg derimod spiller den russiske vinder fra 28, så går alt helt i stå. Jeg ved ikke hvorfor, for jeg tror ikke, at man var bedre musikere førhen. Mit bud er, at sangene fra 8’erne er populære, fordi de minder os om den fest, det var engang. En fest for hele familien med slik og sodavand foran fjernsynet,« siger de Mylius.


 


Syng på danskDen 65-årige popelsker holder fortsat meget af Melodi Grand Prix, men det ærgrer ham, at der ikke længere synges på dansk:

»Jeg er stor fortaler for frihed til at gøre, som manvil, men jeg synes, at man skal bibeholde den lokale tone i de respektive lande, så kan man synge på engelsk, fransk eller

israelsk til det internationale grandprix,« siger han.

Jørgen de Mylius var vært for sit sidste grandprix i 1988, men havde en gæsteoptræden i 25 ved det internationale grandprix.

 

Grandprix-øjeblikke vi husker

Mit bedste og værste Grandprix

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også