Kedelig kongelig kurve knækket

Selve den kongelige familie har i moderne tid næsten altid været populær i Danmark. Men ser man på, om folk, uafhængigt af personerne i kongehuset, faktisk er tilhængere af monarkiet – er historien en anden.

Siden 1992 er tilslutningen til monarkiet som statsform nemlig faldet – og tilslutningen til republikken som statsform steget.

Men nu viser ny måling, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, at den – for royalisterne – kedelige kurve er knækket. For første gang i mere end tyve år er danskernes tilslutning til det danske monarki som statsform i vækst, mens opbakningen til en republik er faldende.

Positivt samlingspunkt i krisetid

Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehus-ekspert, ser først og fremmest to væsentlige forklaringer på monarkiets stigende popularitet i den danske befolkning.

»I krisetider er der en tendens til en øget opbakning til monarkiet. Folk har behov for at samles om noget positivt i stedet for at bekymre sig om krisen,« siger han og tillægger kongehusets store aktivitet på familieforøgelsesfronten stor betydning.

»Vi har et meget populært kronprinsepar, og der er kommet mange nye børn. Når man har et stort kongehus, så er der flere personer, der appellerer til forskellige typer mennesker,« siger han.

Undgår personlige skandaler

Desuden gør kongehuset deres arbejde godt, mener Lars Hovbakke Sørensen. Med Dronning Margrethe i spidsen er det lykkedes for den kongelige familie at holde sig fri af personlige skandaler, mens man behændigt formår at undgå at udtale sig om landets politiske forhold.

»I Sverige, Spanien og Storbritannien har man haft forskellige skandaler i de senere år, og det kan man se meget tydeligt på tilslutningen til deres kongehuse,« siger han.

Samtidig er det lykkedes at skabe et kongehus, der ikke kun henvender sig til eliten men til hele folket.

»Vi har et meget differentieret samfund, der er sammensat af forskellige religiøse, sociale og kulturelle baggrunde. Der er kongehuset noget af det eneste, der er tilbage, som vi kan samles om på tværs af de skel,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

 

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også