Sukker forbudt for børn i storbyen

Der er nul sukker til børnene i Børnehuset 8-tallet i Ørestaden. Toårige Elisa Naz Abbas (billedet) og de andre børn bager hver fredag. Fyldet i sneglene er lavet af bær og tørrede frugter. Foto: Kristian Brasen

Børn i København, Århus, Odense og Aalborg vil oftere støde på en nul sukker-politik i daginstitutionen end børn, der bor i mindre byer.

Blandt storby-forældre med barn i vuggestue eller børnehave svarer 16 procent, at det aldrig er tilladt at indtage mad, drikke og snacks, der er tilsat sukker. Blandt forældre i mindre byer er det otte procent. På landsplan er tallet 11 procent.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen blandt 366 forældre med børn i daginstitution.

Vibeke Manniche, læge, ph.d. og forfatter til bogen ‘Alt om barnet’, genkender tendensen.

»Der er forskel på København og provinsen i forhold til at være oppe på dupperne og gå foran.«

 

Delte meninger om sukker

En nul sukker-politik er ifølge Manniche det eneste rigtige.

»Vi er nødt til at tage det med sukker alvorligt. Selv lidt er farligt, og der er intet godt at sige om det. Det er befriende, når institutioner tør gå foran, selv om de bliver kaldt helsefanatikere og så videre,« siger Vibeke Manniche.

Hos Københavns Madhus, der rådgiver offentlige institutioner om mad, er man uenige. Her opfordrer man aldrig til at udelukke alt sukker.

»Hele forbudstilgangen er dybt usund. Kulinarisk bliver maden dårligere af, at sukker og den søde smag udelukkes,« siger Anne-Birgitte Agger, direktør for Københavns Madhus.

»Jeg kan sagtens forstå, at institutioner indfører begrænsninger i forbindelse med børnefødselsdage, men man bekæmper ikke det overdrevne sukkerforbrug ved at forbyde sukker i al mad. Det handler om at kunne håndtere, at sukker, smør eller fløde har en plads i køkkenet. Også i en børnehave,« siger Anne-Birgitte Agger.

I børneinstitutionen ‘8-tallet’ i Ørestaden får børnene ikke mad, drikkevarer eller snacks, der er tilsat sukker.

»Det er ikke ud fra en rigid holdning, men ud fra, at det giver forældrene overblikket over, hvor meget sukker børnene får. På den måde kan de bedre vurdere, hvor, hvornår og hvor ofte børnene skal have sukker. Det er et pædagogisk valg, vi har truffet,« siger Heidi Bruun, der er overordnet leder for tre institutioner, heriblandt 8-tallet.

Må dit barn få sukker i daginstitutionen?

Altid

4%

En fast dag om ugen

3%

Ved morgenmaden

1%

Ved festlige lejligheder

83%

Få dage om året

14%

Aldrig

11%

Ingen sukker-politik

9%

Ved ikke

7%

Kilde: YouGov, svar fra 366
forældre med 0-7 årigt barn

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også