Ipads på vej i børnehaver

Foto: Kristian Brasen

Flere og flere børnehaver har fået øjnene op for tablets – de små håndholdte computere. Det viser en rundringning til 20 daginstitutioner i Hovedstadsområdet, som Søndagsavisen har foretaget.

Tre børnehaver har dem allerede, mens 13 gerne vil have tablets til børnene. Men det er slet ikke nok, mener Frank Støvlebæk, seminarielærer på UCC’s pædagoguddannelse i linjefaget Medie, kreativitet og digital kultur.

»Det giver ingen mening ikke at have dem. Det er helt absurd, når pædagoger lukker øjnene for den digitale udvikling og ikke beskæftiger sig med den kultur, som også er børnenes kultur,« siger Frank Støvlebæk.

Han mener, at pædagoger må acceptere, at selv børnehavebørn er langt foran på kompetencer, når det gælder digitale medier.

»Pædagogerne tror, at de skal vide noget om tablets, før de sætter børnene i gang. Men tablets skal ikke have en masse læringsprogrammer. De bruges som en naturlig del af børnenes leg og læring,« siger Frank Støvlebæk.

Også Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening (Fola), er fortaler for tablets i børnehaver.

»Det er en rigtig god ide, hvis teknologien bliver brugt med et pædagogisk formål og helst gerne sammen med en pædagog. Men det giver ikke mening, hvis det bare bliver en metode til at parkere børnene i en sofa for at holde dem beskæftigede.«

Se hvad børnehavelederne siger her

Hellere fysisk aktivitet

Det er da heller ikke alle, der er lige begejstrede for tablets. »Vi synes, at børnene møder rigeligt teknologi i hjemmet, så vi vil hellere bruge tiden på kropslig udfoldelse,« siger Claus Østergaard, leder af Børnehaven Amsterdamvej.

Karsten Froberg, lektor og centerleder på Syddansk Universitet med speciale i børns sundhed, er heller ikke udelt begejstret.

»Problemet er, hvis de erstatter fysisk aktivitet. Der er sammenhæng mellem børn, der ser meget tv og bruger computere, og overvægt. De børn, der bevæger sig mindst, har de dårligste sundhedsprofi ler, og det går ud over deres motorik,« siger han.

Karsten Froberg står bag en undersøgelse af aktivitetsniveauet i 43 odenseanske børnehaver, der viste, at børnehavebørn generelt bevæger sig for lidt.

Også fysioterapeut Niels Honoré er bekymret for tablets til små børn. »Medieforbruget stiger og stiger. Ved at bringe et nyt medie ind bruger børn bare mere tid på passive redskaber. Det er oftest fysisk aktivitet, der ryger væk, så tablets udgør en risiko for at passivisere børn endnu mere. De stimulerer hjernen, men ikke kroppen,« siger Niels Honoré.

Se hvad børnehavelederne siger her


Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også