Sådan undgår du at give barnet allergi

Foto: Colourbox

Sådan undgår du at give barnet allergi

Badeolie. Vådservietter. Shampoo. Zink-salve. Småbørn bliver smurt ind, tørret af og vasket rene i en lang liste af forskellige plejeprodukter. Og selvom forældrene vil deres guldklumper det bedste, kommer de ofte til at udsætte dem for unødige farer.

Ifølge Astma-Allergi Danmark, bruger 88 procent af de danske småbørn tre eller flere plejeprodukter om ugen. Og det er ikke lige meget, hvad du smører dine børn ind i, advarer foreningen.

- Det er hverken forkert eller unaturligt, at forældre bruger så mange produkter. Problemet opstår, hvis produkterne indeholder stoffer, der kan give allergi. Så bliver børnene voldsomt udsat, siger Ewa Daniél, toksikolog i Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse.

Bliver barnehuden udsat for parfume, øger det risikoen for, at barnet udvikler parfumeallergi senere i livet. Og det er en allergi, der ikke er til at slippe af med, hvis man først har fået den.

Desværre har mange småbørnsforældre svært ved at finde vej i produktjunglen. Hvad er farligt, og hvad er harmløst?

- Fra vores telefonrådgivning ved vi, at folk har utrolig svært ved at gennemskue en varedeklaration. De kan simpelt hen ikke overskue den og ved ikke, hvad de skal kigge efter. Og det forstå jeg godt, for man skal nærmest være uddannet kemiker for at forstå, hvad der står, siger Ewa Daniél og fortsætter:

- Hudallergi er en af de eneste allergier, du selv kan gøre noget for at forebygge. Det handler simpelthen om at gå i en lang bue uden om produkter med parfume, farvestoffer og produktsminke, siger hun.

Sådan undgår du at give barnet allergi

Generelt

Gå helt uden om produkter med parfume og farvestoffer – også de økologiske. Naturlige eller økologiske parfumestoffer og essentielle olier er nemlig lige så store allergiskurke, som industriens kemisk fremstillede duftstoffer. Gør det til en vane at dufte til babyprodukterne, inden du køber. Dufter de dejligt, så lad dem blive i forretningen. Vælg i stedet et produkt, hvor der står ”Parfumefri”.

Vådservietter

En vådserviet skal primært bruges, hvis du ikke er i nærheden af en helt almindelig gammeldags vaskeklud. For eksempel hvis I er ude at spise eller andet sted uden rindende vand. En våd vaskeklud er stadig det bedste valg til dagens mange bleskift eller mulletørringer.

Babypleje

Generelt skal man ikke smøre sin baby ind i noget, som ikke er nødvendigt – brug for eksempel kun Zink salve, når numsen er rød – ikke ved hvert bleskift. Vær specielt opmærksom på de produkter, som bliver siddende på huden og ikke vaskes af ugen (cremer, olier mv.).

Bleer

Din baby har numsen i ble de fleste af døgnets timer. Derfor gælder det om at vælge rigtigt. Gå helt uden om bleer med lotion og parfume, og find den rigtige pasform til dit barn, så bleen ikke generer babys sarte hud.

Vaskemiddel

Gå langt uden om optisk hvidt, farvestoffer, parfume og de stærkt allergifremkaldende stoffer formaldehyd og formaldehyddonor, når du vælger vaskepulver til babys tøj. Tjek desuden, at du ikke bruger for meget vaskemiddel.

Kilde: www.astma-allergi.dk og www.VoresBørn.dk

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også