Her er de billigste forsikringer

Det er nemt at skifte forsikringsselskab, og der kan være rigtigt mange penge at spare. Foto: Kristian Brasen

Du betaler med stor sandsynlighed for meget for din forsikring. Men det kan være svært at finde ud af, hvilket selskab der kan gøre det billigere. Forsikringsselskaberne er nemlig begyndt at beregne priser på mange forskellige måder, så ét hus er billigst at forsikre hos ét selskab, mens nabohuset er billigere hos et andet.

Det viser Søndagsavisens omfattende gennemgang af forsikringsmarkedet.

Spar 8.000 om året

Blandt de billigste selskaber er Alka for medlemmer af et LO-forbund, Lærerstandens Brandforsikring og FDM. Det dyreste selskab er Codan.

Mange danskere kan spare flere tusind kroner om året ved at tjekke forsikringspriserne grundigt. Ifølge Søndagsavisens undersøgelse er der 56 procent forskel på den dyreste og den billigste forsikringspakke for en børnefamilie – eller næsten 8.000 kroner at spare om året. Og faktisk er det blevet nemt at skifte forsikringsselskab.

Hvis du finder et bedre tilbud på forsikringer hos et andet selskab og vil være kunde der, kan selskabet flytte alle dine forsikringer over og sørge for, at det sker ved udgangen af en betalingsperiode, så du ikke betaler dobbeltpræmie. Samtidig slipper du for at gøre noget selv, fortæller Mads Møl-gaard, der er forsikringsekspert i Forbrugerrådet.

Han opfordrer alle til at tjekke deres forsikringer årligt.

»Hvis du finder en bedre pris hos et andet selskab, så ring op og fortæl dit nuværende selskab, at du vil forlade det, hvis det ikke giver dig bedre vilkår. Mit indtryk er, at selskaberne ofte kan finde en bedre pris, og ellers er vores bedste råd til danskerne at shoppe rundt mellem forsikringsselskaberne,« siger han.

Se hele oversigten: Så stor er prisforskellen på forsikringer

Dyrere for unge end for ældre

Ét er dog sikkert: Jo yngre, du er, desto dyrere bliver dine forsikringer. Selv dine mursten er dyrere at forsikre, hvis du er ung. Sådan er praksis hos 8 ud af de 11 forsikringsselskaber i prissammenligningen, selvom det vækker undren hos branchens egen interesseorganisation.

»Det er ulogisk, at mursten er mere udsatte, hvis de er ejet af en 35-årig end en 55-årig,« lyder det fra konsulent i Forsikring & Pension Riccardo Krogh Pescatori. Han kommer dog med et bud på, hvorfor de fleste af hans medlemmer alligevel bruger den praksis.

»Logikken kunne være, at yngre husejere ikke passer lige så godt på deres huse som ældre, men jeg kender ikke den egentlige forklaring,« siger han.

Få et gratis tilbud

Både Forbrugerrådet og Forsikring & Pension anbefaler, at man tjekker forsikringspriserne på Forsikringsguiden.dk og derefter supplerer med en rundringning til en række af de selskaber, der kommer med de billigste priser.

»Hvis du vil skifte alle dine forsikringer på samme tid, vil de fleste selskaber gerne sende en assurandør ud for at gå dit hjem igennem og give et gratis tilbud. For måske er der ting, du i dag forsikrer for dyrt, eller andre ting, du overser, og hvis du giver dig lidt god tid til at indhente flere tilbud på præcis dine behov, er du godt stillet,« fastslår Riccardo Krogh Pescatori.

Se hele oversigten: Så stor er prisforskellen på forsikringer

Rabatter overalt

Samtlige selskaber yder specialpriser med store rabatter til særlige grupper – det kan være alt fra medlemmer af Ældre Sagen til medlemmer en særlig fagforening. Derudover har flere selskaber overskudsdeling til alle kunder eller præmierabatter, hvis du ikke har skader i et år. Det betyder, at priserne i
forsikringsguiden kun kan give dig en idé om, hvor det er billigst at købe forsikringerne.


Du er nødt til at kontakte hvert enkelt selskab og give dem en række personlige oplysninger for at være helt sikker på at få det bedste tilbud.


Codan: Derfor er vi så dyre

Ét forsikringsselskab skiller sig ud som det suverænt dyreste i Søndagsavisens store pristjek: Codan. Faktisk er selskabet mellem 23 og 56 procent dyrere end alle andre forsikringsselskaber i prissammenligningen for en gennemsnitlig børnefamilie. 

Det er der ifølge Codans skadesdirektør for private kunder, Marianne Dahl Steensen, flere forklaringer på. 

»Vi er ret kede af, at vores bonus ikke er med i Forsikringsguiden. Som det eneste selskab ud over GF, der giver overskudsdeling, giver vi bonus. Hvis man har mindst tre forsikringer hos os og ikke har skader i et år, giver vi 10 procent af præmien tilbage igen.« 

Men selv hvis man får 10 procent i bonus, er I væsentligt dyrere end de næstdyreste. Hvordan vil du forklare det?

»I 2012 kom 72 procent af vores nye kunder ind med rabataftaler gennem organisationer og foreninger, og de rabatter er heller ikke med i Forsikringsguiden.«

Men de andre selskaber giver jo også rabatter til forskellige grupper.

»Ja, men Forsikringsguiden er desværre ikke retvisende, og det viser et kæmpestort problem for branchen; altså at man ikke kan se, hvem der kan få rabatter hvor og hvordan.«

Men jeg har fortsat ikke forstået, hvorfor I er det dyreste selskab. Vil du prøve igen?

»Codan har den laveste selvrisiko på mange af forsikringerne.«

Det passer ikke ifølge Forsikringsguiden. Her ligger I nogenlunde midt i feltet. 

»Det er rigtigt, at vi ikke hører til blandt de billigste, men det er også et spørgsmål om kvalitet. Vi har meget, meget få klagesager i Forsikringsankenævnet, og vi synes, at forsikringsselskaber skal betale, når der er en skade, i stedet for at forsøge at lave vilkår, hvor man kan slippe for at betale. Vi er det eneste af de store forsikringsselskaber, der ikke har indskrænket dækningen efter skybruddet forrige år. Vi har en kvalitetstilgang til forsikringer,« siger Marianne Dahl Steensen, der også til slut indskyder, at Codan har rejseforsikringer inkludereti indboforsikringen, ligesom selskabet giver rabat, hvis man har alarm i sit hus.

Her er de billigste

3 billigste for familier


1 Alka
2 Lærerstandens Brandforsikring
3 FDM


3 billigste for ældre


1 Alka
2 Gjensidige
3 Nykredit

Tjener fedt på forsikringer

Det er en god forretning at sælge forsikringer. Her er overskuddet sidste år efter skat hos de største danske forsikringsselskaber.Tryg

2.208.000.000 kr.

Topdanmark (1)

1.761.000.000 kr.

Alm. Brand

710.000.000 kr.

Codan

687.000.000 kr.

Alka

402.000.000 kr.

Lærerstandens Brandforsikring (2)

105.800.000 kr.

Nykredit

72.000.000 kr.

GF (2)

17.000.000 kr.

FDM (2)

6.800.000 kr.

1) Inkl. Danske Forsikring.
2) Regnskabstal fra 2011.

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også