Udsatte tvinges til at hæve pension

Et stignende antal pensionsmodtagerne kontakter PenSam, fordi de er bange for at miste pensionsopsparingen. Foto: Colourbox

Regeringen er gået for vidt, når den tvinger tusindvis af økonomisk trængte danskere til at hæve deres pensionsopsparing efter seks måneder på kontanthjælp.

Det mener både pensionsselskaber og Københavns Kommune, der er landets største.

Kravet udspringer af, at kontantshjælpsmodtagere ikke må have en formue, hvis de skal have støtte fra staten.

Men når det gælder pensionsopsparing er reglen både urimelig og uretfærdig, lyder kritikken.

»Vi får i øjeblikket et stigende antal henvendelser fra fortvivlede medlemmer, der er blevet bedt om at hæve deres pension. Det er et meget tvetydigt signal, når politikerne på den ene side siger, at det er ekstremt vigtigt, at folk selv sparer op, og så samtidig forlanger, at de, der er i størst risiko, skal hæve deres,« siger Helen Kobæk, direktør i pensionsselskabet PenSam.

Kortsigtet besparelse

Hun peger også på, at det er en meget kortsigtet besparelse, og at der slet ikke er noget forhold mellem det, kommunen sparer, og de vidtrækkende konsekvenser, det har for hendes medlemmer.

Hun har eksempler på, at folk på sigt miste over en million kroner, hvis de i forlængelse af kontanthjælpen ender på førtidspension.

Helen Kobæk understreger desuden, at det er helt tilfældigt, hvem der bliver ramt.

»Det er kun nogle ordninger, der kan ophæves. Andre kan ikke. Så reglen rammer helt vilkårligt,« siger hun. PenSam bliver bakket op af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

»Det er meget kortsigtede hensyn, der ligger bag. Det gør borgerne mere afh ængige af off entlige ydelser i alderdommen og er i strid med alle andre politiske intentioner om, at alle skal spare op til pension. Desuden er det et paradoks, at kommunerne med den anden hånd skal indbetale til kontanthjælpsmodtageres ATP, når de har været på kontanthjælp i seks måneder. Det hænger ikke sammen,« siger Anne Seiersen, underdirektør i F&P.

Borgmester er forarget

I Københavns Kommune undersøger man i øjeblikket, om man kan tvinge i omegnen af 2.000 kontanthjælpsmodtagere til at hæve deres pensionsopsparing.

Og det huer bestemt ikke Anna Mee Allerslev, radikal beskæftigelsesborgmester.

»Jeg er rigtig ked af den regel – og faktisk også forarget. Først opfordrer vi folk til at spare op, og så tvinger vi dem til at hæve pensionen på et tidspunkt, hvor de har det svært. Til og med skal de betale 60 procent i skat, fordi de hæver pensionen i utide.

Det skaber en alderdomsfattigdom, og kommunen vinder ikke noget. Vi får kun alt det administrative bøvl,« siger Anna Mee Allerslev.

Minister står fast

Argumenterne får dog ikke beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at ændre mening.

»Man skal huske på, at kontanthjælp er for dem, der intet har. Han man anden formue, skal man bruge den først. Det er meget gamle principper, som der har været bred enighed om i Folketinget.

Det har vi ingen planer om at ændre,« siger hun.

Dyrt for alle parter

Eksemplet her viser, at både kommune og modtageren af kontanthjælp mister penge med reglerne:

En kvinde på 50 år med en pensionsordning på 240.000 kroner får efter afgift på 60 procent til staten udbetalt 96.000 kroner

Før kvinden kan få kontanthjælp, skal hun bruge 86.000 kroner af sin pension til at leve for (hun må beholde 10.000 kroner).
Dermed sparer kommunen 86.000 kroner i kontanthjælp i de 8-9 måneder, kvinden bruger pensionspengene.

Kvinden kommer efterfølgende på førtidspension, men da hun hævede sin pension, mistede hun også sine tilknyttede forsikringer, der ville have givet hende 37.000 kroner om året resten af livet.

Hvis hun bliver 80 år, vil det sige 37.000 kr. x 29 år = 1.073.000 kr., som hun mister. Samtidig betyder bortfaldet af egenindtægten på de 37.000 kroner, at kommunen må af med 11.000 kroner mere i førtidspension, der udbetales frem til det 65. år – eller i 14 år. Det er en ekstraudgift på 154.000 kroner.

Så i stedet for at spare 86.000 kroner, mister kommunen 68.000 kroner.

KILDE: PENSAM

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også