Fagbosser klar til at slagte fridage

Sidste år før valget var der ingen slinger i valsen i Socialdemokraternes ledelse og i fagbevægelsens top: Hvis efterlønnen blev afskaffet eller forringet, skulle lønmodtagerne ikke ‘straffes dobbelt’ ved også at skulle arbejde mere.

Men nu er det løfte parkeret i skraldespanden og erstattet af en fælles forståelse mellem topfolkene hos Socialdemokraterne og i fagbevægelsen om, at formentlig to helligdage skal skrottes.

 

En ‘samfundsoverenskomst’

Fagbosserne ønsker ikke at kommentere oplysningerne, men i sin 1. maj-tale forsøgte LO-formand Harald Børsting at forberede lønmodtagerne på, hvad der venter forude:

»Vi må indstille os på at indgå det, jeg kalder en samfundsoverenskomst, hvor vi forpligter hinanden til at løfte i flok,« sagde han.

Valget er klart, lyder det fra en centralt placeret kilde i fagbevægelsen. Enten må Helle og Børsting skrotte fridagene, eller også skal der storspares i det offentlige.

 

Fagbosser kan blive vindere

Til gengæld vil fagbevægelsen tage sig godt betalt for at acceptere løftebruddet.For eksempel skal der sættes massivt ind på uddannelses og efteruddannelsesområdet; aktiveringsystemet for ledige skal gøres mere smidigt og enkelt, og der skal sættes hårdt ind mod østarbejderes undergravning af overenskomsterne. Desuden skal det gøres nemmere at optjene ret til dagpenge.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg universitet, tror, at fagbevægelsen kan blive vinder, hvis den spiller sine kort rigtigt.

»Det sker, hvis den kan overbevise medlemmerne om, at afskaffelsen af helligdagene er begyndelsen på en ny epoke med vækst og velstand, satsning på grøn teknologi og en fornyelse af samfundet – simpelthen en vækstfortælling,« siger han.

HVad skal der ske ved trepartsforhandlingerne?

Forhandlingerne mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere skal

øge antallet af arbejdsdygtige danskere

med 20.000 inden 2020.

 

Det skyldes, at der ifølge regeringen vil være

mangel på arbejdskraft

allerede om få år.

 

Ved at øge arbejdsudbuddet håber regeringen at få ekstra

fire milliarder i statskassen

om året, fordi ledige kommer i arbejde og skatteindtægterne stiger.

Tilmeld nyhedsbrev
Find os på Facebook
KOMMENTARER
Andre læste også